kongres HOREKA 112
Třináctý ročník kongresu HORECA 112 se uskutečnil v úterý 24. května v pražském hotelu Aquapalace, kde třináct řečníků představilo aktuální trendy v oboru.

Úvodní blok Vladimíra Pikory z NextFinance vyznělo lehce negativně, ale výhled do roku 2020 je prý pozitivní. Nestandardně vysoké ceny akcií, minimální cena ropy a zhoršený rating Číny prý věští další krizi. Aktuální růst české ekonomiky je spojen a dotacemi z Evropské unie a odloženou spotřebou po krizi v roce 2008. Počet podniků a tedy i zaměstnanců v cestovním ruchu klesá, ale průměrné mzdy rostou. Počet hostů i přenocování se v roce 2015 zdvojnásobil, struktura turistů a výše jejich výdajů se ale pozměnily. Nepříznivý vývoj kurzu rublu vede k nižší útratě ruských turistů, kteří k nám i méně jezdí. Naopak enormní nárůst zaznamenaly asijské trhy – průměrná hodnota nákupu turistů z Hongkongu byla 28 tisíc korun a z Thajwanu 24 tisíc. Orientace na Asii je teď hlavním zájmem téměř všech podniků těžících z cestovního ruchu.Druhým řečníkem byl Filip Sajler, který upozornil na úroveň vzdělávání v oboru gastronomie a naprostou nekontrolovatelnost počtu restaurací. Česká legislativa by měla zavést licence, které by požadovaly  odborné předpoklady k otevření gastronomického zařízení. Úroveň a image oboru je podle Filipa Sajlera poškozována právě obrovským množstvím zařízení, které vedou/vlastní lidé bez patřičného vzdělání. Upozornil také na nesmyslně nízké ceny pokrmů v restauracích. Cena ve standardní restauraci by neměla být nižší, než v nadnárodním řetězci (např. McDonalds). Ideálně by tedy měly být ceny nastaveny na 150Kč a výš. Samozřejmostí by měl být důraz na lokální suroviny a ekologickou udržitelnost. Nejdůležitější je ale koncept – vědět co dělám, a proč. Koncept by měl vyjadřovat základní hodnoty majitele, jeho filosofii. Lze jej postavit i na tom, že chce být v něčem nejlepší, nebo výjimečný. Příliš široký jídelní lístek je na škodu, protože je kvalitativně i logisticky neudržitelný.

Připomenuta byla i důležitost sběru zpětné vazby, která je v dnešní době samozřejmostí. Práce s ní a její implementace do provozu již tak úspěšná není. Vedoucí podniků se často nechají zahltit zbytečnými daty, která neumí analyzovat a použít. Bylo zmíněno několik (převážně amerických) systémů, které mohou pomoci: Simply Measured, OpenTable nebo La Fourchette. V Čechách je užitečným partnerem Restu.cz.

Václav Stárek v odpolední hotelové sekci promluvil na téma sdílené ekonomiky, resp. Airbnb. Fenomén Airbnb popsal jako propojení známé cedulky “Zimmer Frei” a internetu. Jeho vznik chápe jako naprosto přirozený vývoj, a součást tzv. disrupčních systémů, které ke všemu přistupují zcela nově a boří historické základy. Nepohlíží na něj jako na konkurenci běžných ubytovacích zařízení, ale požaduje stejné podmínky pro všechny. Nejdůležitější je ochrana spotřebitele a hlášení turistů cizinecké policii. Studie Hotrec vše shrnuje v deseti bodech: integrace do legislativy, zavedení registrací/povolení, sběr statistických dat, kontrolu bezpečnosti, vynucování daňové povinnosti, ověřování totožnosti hostů, ochrana práv zaměstnanců, ochrana života v komunitách, vyjasnění typů nemovitostí a jejich účelu a hlavně mít nad vším kontrolu.

Ivona Meissner přijela z Vídně, aby promluvila na téma budoucnosti hotelových recepcí. Je evidentní, že se alespoň částečné automatizaci nevyhneme, ale 100% robotizaci neočekává. Absenci recepčních lze očekávat spíše v nízkonákladových hotelích. Skupina Best Western na nový trend zareagovala novou lifestylovou značkou hotelů Vib a Glo. Vib je určena pro rušná centra měst, kde je bar otevřený 24/7 a je srdcem hotelu. V lobby se pak mohou setkávat jak hotelový hosté, tak veřejnost. Glo je obdoba Vib, ale pro periferie.

Kongres uzavřela jako vždy vášnivá diskuse o EET. Nejvíce se diskutovalo o cenách a nákladech na udržování systému. Zařízení se dají pořídit již od 4,5 tisíce korun, musíte si ale dát pozor na měsíční poplatky za správu dat.